COPYRIGHT (algemeen) klik op  copymark  &  Nederland klik op auteurnl

 DISCLAIMER klik op  disclaim

==================================

M E D I T A T I E:    Opmerking Bertus:    

Zoals u bij het bestuderen van de Boodschap van DE ONEINDIGE WEG      ongetwijfeld   zult bemerken is MEDITATIE een basisbeginsel.   

Wat Joel onder MEDITATIE verstaat , kunt u lezen als u klikt

op pamflet.

==============================

In de Holland klas 806txt geeft Joel een overzicht van de 3 boeken die het onderwerp der meditatie volledig afdekken.

N.l.:

"De Goddelijke Tegenwoordigheid In De Praktijk"(Cat.no 201),

"Het Beleven Van De Oneindige Weg"(cat.no 219) "De Kunst van het Mediteren"(cat.no 213).

======================

Luistert u naar Joel in het fragment uit "The 1953 First New York Lecture Series" no 43A .. Band 2 Spoor 1

"The Word Within"(Het Woord Binnenin).   Hier gaat Joel dieper in op "waarom meditatie zo belangrijk is."

 Klik op medit43a (mp3 bestand)

zegt dit in het Engels. Voor de Nederlandse vertaling

klik op medit43a (pdf bestand)

 Joel leert ons dat er twee stadia der meditatie zijn... de beschouwende meditatie en de stille meditatie. Joel legt het in de klas 1962 Lausanne Special Class .. band  503 kant A nader uit.     

Joel:    

BESCHOUWENDE      MEDITATIE   (met        woorden en gedachten)    

(Uit: 1962 Lausanne Special Class .. band  503 kant A - I, God (IK, God)     

U zult bemerken dat er in het begin van uw meditatie de mogelijkheid is dat u gedachten denkt, dat u over God zult denken of dat u over de Waarheid zult denken  en zelfs over meditatie denkt. Dit is een voorbereidende stap en dat slechts omdat de meditatie niet plaatsvindt als u over de Waarheid of over God denkt.     

STILLE MEDITATIE (zonder woorden en gedachten)    

…….. omdat de meditatie niet plaatsvindt als u over de Waarheid of over God denkt. De meditatie vindt slechts plaats als u stil bent en als u luistert. Dán is het dat de Geest Gods Zelve  in onze ervaring binnenkomt.    

 

 

Bertus:    

Joel stelt dat je luisterend naar een bandopname (zie  ook bij

“Audio”) beter nog dan bij het lezen  dieper in dat Gods Bewustzijn geraakt en het je dieper raakt. Lees maar:  

Joel:  

“U zult bevinden dat iedere keer dat u deze bandopname beluistert u zult terugkeren naar diezelfde atmosfeer, diezelfde vrede. U zinkt er in weg net zoals hier vanavond en uw meditaties zullen alleen maar even krachtig zijn en de Aanwezigheid Gods zal evenzeer gevoeld worden en de uiterlijke ervaring zal weer komen. U bemerkt dat iedere keer dat u die opnieuw beluistert het dit bewustzijn, deze vrede zich zal herbevestigen en dan zult u  in [bewustzijn] opgeheven weggaan met die Tegenwoordigheid Die vóór u uitgaat.” (uit:

cat.no 828 pag 82)  

Bertus:  

Dat is trouwens ook mijn eigen ervaring!  

================  

NIET tot God spreken maar naar God LUISTEREN!!! De meditatiehouding is niet zo belangrijk. Rechtop in een stoel zitten of in lotushouding zitten of op bed liggen. Als u maar een positie kiest waarin u zoveel mogelijk afwezig van het lichaam en aanwezig bij de Heer bent. (zie 2 Kor  5:8).    

Het is ook NIET belangrijk wat u al mediterend al dan niet aan hebt. God kijkt daar niet naar maar WEL naar uw hart, uw ziel, is uw ziel rein en zuiver, is uw motivatie eerlijk, staat u werkelijk open voor God, geef t u God de kans om tot  u te spreken,  etc. etc. Geeft u dus alvorens te mediteren in alle nederigheid aan God over en vraag HEM: “Spreek, Heer, UW Knecht luistert”(zie 1 Sam 3:9) en probeer dan even aan niets te denken zodat God kan binnenkomen om u te inspireren. Let wel: dit is NIET uw gedachten onderdrukken… dat lukt u nooit. Als er al mediterend wereldse gedachten bij u binnenkomen, raak dan niet in paniek.. negeer ze  en concentreer u weer op God.   

MEDITATIE is dus een hoofdbeginsel in De Oneindige Weg. In ieder werk wordt daar wel iets over gezegd.... klik op nl-doel voor  het doel van meditatie EN waar wel en niet meditatie voor bedoeld i s. Lees meer als u klikt op mediteer.  Hierin leest u ook dat u NEDERIG naar God moet gaan in het besef - net zoals Jezus dat had - dat u van  uzelf niets bent, niets weet, niets kunt en u alles vertrouwensvol aan God overgeeft.     

Vóórdat een klas begint wordt er dus gemediteerd. Dat was ten tijde van Joel zo en dat is - met deze "tapeclasses" nog immer zo. In deze 15 minuten van stilte, van meditatie, zijn we gevoed - Geestelijk [door de Geest Gods] gevoed. Meer info, Klik op stilte

 

Als u een audio-opname gaat beluisteren en alleen maar een boek of een maandbrief wilt gaan lezen / bestuderen, doe dan hetzelfde: ga eerst in meditatie en vraag God om Licht, Begrijpen, etc. ga dan lezen/studeren en eindig wederom met meditatie om te overpeinzen wat u zonet gelezen / bestudeerd hebt.     

Joel had een geweldige ontvouwing die hij "Mediteren met de Bijbel in je handen" noemde. Klik op bijbmed voor meer info terzake.    

We hebben allemaal wel eens onze dag niet en mediteren lukt ook al niet maar we willen toch zoveel mogelijk in God zijn en blijven. De zogeheten "tien seconden meditaties" door Joel zullen u vast en zeker hierbij helpen.   klik maar eens op 10second .

  

In Cat.no 255 “Bijbelmeditaties” zul je meditaties over bepaalde Bijbelpassages aantreffen. Op pag 57 treft u een meditatie aan over "Want alzo lief heeft God de wereld gehad"

Klik op 255pag57als voorbeeld.

======================   

Bertus:  

Ook verwijs ik naar cat.no 315:  

Cat.no 315 < MEDITATIE>  is een uitvoerige studiegids  bestaande uit:  

tekstboek  met 5 lijsten met verwijzingen naar boeken, boekjes, etc. maandbrieven  inzake <mediteren>  en <meditatie>  en deels  <gebed>  

De lijsten  bestaan uit  

315a  boeken, boekjes, studiegidsen, transcripties...  

315b = maandbrieven jaargangen 01 t/m 10     

315c= maandbrieven jaargangen 11 t/m 20     

315d = maandbrieven jaargangen 21 t/m 33  

315e = maandbrieven jaargangen 33a t/m 42  

De lijsten  zijn niet volledig. Dat kan ook niet omdat er in vrijwel elk werk wel iets over <meditatie>  gezegd wordt en het onoverzichtelijkheid dreigt te worden als je iedere keer dat er in een werk het woord <meditatie> of <mediteren> vermeld wordt, dit aan zou halen. Ik heb mij daarom zoveel mogelijk beperkt tot het vermelden van referenties die voldoen aan de criteria:    

Waarom mediteren wij? Hoe mediteren wij? Waarom moeten wij         dagelijks mediteren?  Wat moet je wel en niet in meditatie doen? Het   doel en de functie van meditatie. Instructies in mediteren,  etc. etc.  

De student(e)  wordt uitgenodigd om via de  in de lijsten opgenomen uitvoerige index het begrip <meditatie>  of <mediteren>  in de vermelde referenties terug te vinden en nader in het betreffende werk  te bestuderen.  Op deze manier werkend zult u tot diepere inzichten geleid worden. Er  wordt dus een beroep gedaan op de zelfwerkzaamheid van de student(e).  Zoals Joel eens zei: "dit is geen werk voor een luiwammes."  

Voorbeeld uit cat.no 315C mndbrf cat.nrs 11 – 20 pag 3:

11-04 maandbrief april 1975 Joel:  

"Soms, wanneer ge in de diepte van de meditatie verzonken zijt, volkomen afwezig van dit gevoel van lichaam, komt er een visioen van de Werkelijkheid en dat omvat de Werkelijkheid van hemel en aarde. Dan begint ge datgene waar te nemen, wat de  Werkelijkheid van uw wezen en de Werkelijkheid van uw lichaam is en kunt ge begrijpen, waarom het wezen niet alleen Onsterfelijk is, maar ook het lichaam is Onsterfelijk."

Bertus:  

Het is de bedoeling dat u in die maandbrief april 1975  hierover uitvoeriger leest en erover mediteert.